Вулканите се користат за да се напојува рударството на биткоин во Ел Салвадор во овој нов пилот проект

И покрај тоа што е мала земја, Ел Салвадор е дом на 30 вулкани, меѓу кои се смета дека 20 се потенцијално активни.

Геотермалната енергија генерирана од овие вулкани е богат извор, кој сега се користи за копање на Биткоин во нов пилот проект во централноамериканската земја.

Биткоинот е официјална валута во Ел Салвадор од септември со различни реакции од граѓаните.

Како можете да копате Биткоин користејќи вулкани?

Градот Берлин, 112 километри јужно од главниот град Сан Салвадор, има геотермална централа која е изградена во 1999 година. Фабриката е составена од 16 2.000 до 3.000 длабоки шахти од кои циркулира пареа и функционираат три турбини.

Енергијата генерирана од тие турбини може да достигне и до 107 мегавати, но само пет се користат за работа и ископ на биткоин. Остатокот од енергијата се користи за мрежата на земјата.

Благодарение на овој извор на енергија, околу 300 компјутери можат да работат дење и ноќе. Биткоините се создаваат со помош на компјутери кои решаваат сложени математички проблеми и бараат голема количина електрична енергија за работа.

„Имаме контејнер каде што има низа преработувачи кои моментално работат“, рече Густаво Куелар, технички менаџер на Извршната комисија за хидроелектричната енергија Рио Лемпа (CEL), државна компанија од која зависи фабриката.

„Структурно, обновливата енергија произведува повеќе отколку што продава“, рече Себастиен Гуспиљу, шеф на BigBlock Datacenter.

BigBlock Datacenter е француска компанија за ископување биткоини која го советувала Салвадор за проектот.

„Рударството е патерица за обновлива енергија… вистински благодет“ за користење на вишокот електрична енергија, изјави претприемачот за АФП. Тој исто така истакна дека во Исланд веќе се инсталирани рударски постројки кои користат геотермална енергија.

Еко-гео-политичка иновација

„Рударската индустрија е во состојба на флукс по кинеската репресија во јуни“, велат истражувачите од британскиот универзитет Кембриџ во една неодамнешна студија.

Но, засега „ни недостасуваат податоци за да утврдиме како прераспределбата на рударската активност влијае на енергетскиот микс на глобалната мрежа“, забележуваат истражувачите, проценувајќи ја потрошувачката на енергија на рударите на 0,4 отсто од глобалното производство на електрична енергија.

„Ние не го намалуваме снабдувањето со енергија на Ел Салвадор, напротив, го зголемуваме, а од количината што ја зголемивме, ги презедовме овие 1,5 мегавати за да го започнеме овој прв чекор со рударството“, изјави Даниел Алварез, претседател на за Рио Лемпа Хидроелектричната извршна комисија (CEL), тврди.

Од 7 септември, Ел Салвадор го користи Биткоинот како официјална валута на исто ниво со американскиот долар. Во индустријата која сè уште многу се потпира на загадувачки електрани на јаглен, владата налага употреба на чиста енергија за локално рударство.

Според официјалните податоци, од легализацијата на криптовалутата во земјата, околу 3 милиони од 6,7 милиони Салвадорци ја симнале апликацијата Chivo што ја лансираше владата за трансакции со Биткоин.

Но, на политиката на 40-годишниот претседател Букеле се спротивставуваат и некои Салвадорци кои ја осудуваат „авторитарната влада“ и „лошите идеи кои и штетат на економијата, како Биткоинот“.

Најнови

Слични објави

Остави коментар

Внесете го вашиот коментар
Внесете го вашето име

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 67,656.00 0.73%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 3,792.49 2.55%
  • tetherTether (USDT) $ 0.998666 0%
  • bnbBNB (BNB) $ 597.48 0.35%
  • solanaSolana (SOL) $ 168.28 2.04%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 3,791.98 2.51%
  • usd-coinUSDC (USDC) $ 0.998108 0.06%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.528834 0.37%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.165033 0.39%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.459565 0.38%