Биткоинот поминува низ голема надградба – Taproot

Биткоинот помина низ голема надградба во неделата што овозможува на блокчејнот да извршува посложени трансакции, потенцијално проширување на случаите на употреба на криптовалутата и правејќи ја малку поконкурентна со Ethereum за обработка на паметни договори.

Паметните договори се само-извршливи трансакции чии резултати зависат од однапред програмирани влезови.

Подобрувањето, наречено Taproot, е најзначајната промена на протоколот за биткоин од промената на капацитетот на блокот SegWit (сегрегирани сведок) во 2017 година. SegWit ефективно го зголеми износот на трансакции што може да се вклопат во блок со повлекување податоци за потписите од трансакциите со биткоин.

Ноел Ачесон, шеф на пазарни увиди во Genesis, главен брокер за дигитални валути, изјави дека потенцијалните апликации на биткоин станаа пошироки со Taproot.

„Пофлексибилните видови трансакции и пониските трошоци веројатно ќе поддржат поголем развој на DeFi (децентрализирани финансии) и NFT (незаменливи токени) на биткоин и би можеле да постават терен за бран на технолошки напредок на оригиналната крипто-мрежа“, таа. додадена.

Што е Taproot?

Taproot надградбата се состои од три посебни предлози за надградба. Сепак, во основата, надградбата воведува нова шема за дигитални потписи наречена „Schnorr“ која ќе им помогне на трансакциите со биткоин да станат поефикасни и поприватни. Schnorr, исто така, може да се искористи за да им дозволи на корисниците на биткоин да извршуваат посложени паметни договори.

Кога е официјално активиран Taproot?

Taproot беше официјално активиран во неделата(14ти Ноември 2021) на блок 709.632. Блокчејните ги решаваат трансакциите во серии или блокови. Секој блок може да содржи само одреден број трансакции.

Дискусиите за оваа конкретна надградба започнаа уште во 2016 година, велат учесниците на пазарот. Надградбата на Taproot е вклучена во софтверот за биткоин од септември.

Кое е неговото влијание врз Биткоинот?

Најголемо влијание би имало способноста на биткоин мрежата да обработува повеќе паметни договори, слично на она што го прави Ethereum.

Кетрин Даулинг, генерален советник и главен директор за усогласеност во инвестициската фирма за дигитални средства Bitwise, изјави дека биткоинот историски бил многу поограничен во обработката на паметните договори во споредба со Ethereum.

„Но, иако биткоинот веројатно никогаш нема да биде толку флексибилен како Ethereum од гледна точка на паметни договори, со Taproot тој јаз сега ќе се намали. И тоа значи дека веројатно ќе видиме зголемување на секојдневните апликации за биткоин. “, додаде таа.

Кои се другите подобрувања?

Taproot ја зголемува приватноста со прикривање каков тип на трансакција се извршува. Потписите на Schnorr можат да прават посложени трансакции на протоколот за биткоин, како што се оние од паричници за кои се потребни повеќе потписи, да изгледаат како секоја друга трансакција. Ова ги прави трансакциите поприватни и побезбедни.

Трансакциите со биткоин, исто така, ќе станат поефикасни за податоци, оптимизирајќи го капацитетот на блокот и доведувајќи до пониски такси за трансакциите, изјави Ачесон од Genesis.

Најнови

Претходна објаваEthereum 2.0

Слични објави

Остави коментар

Внесете го вашиот коментар
Внесете го вашето име

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 66,505.00 4.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 3,483.51 2.72%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.01%
  • bnbBNB (BNB) $ 588.83 3.26%
  • solanaSolana (SOL) $ 168.61 4.32%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 3,483.50 2.69%
  • usd-coinUSDC (USDC) $ 0.999510 0.05%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.592275 7.71%
  • the-open-networkToncoin (TON) $ 7.31 0.39%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.126553 6.5%