Што е тоа NFT ?

Незаменливите токени (NFT-Non Fungible Token) експлодираа оваа година. Oвие дигитални средства се продаваат како егзотични холандски лалиња од 17 век – некои за милиони долари.

Но, дали НФТ вредат за парите – или возбудата? Некои експерти велат дека тие се “балон” подготвен да пукне, како што е лудоста на dotcom ерата. Други веруваат дека NFT се тука да останат, и дека тие ќе го променат инвестирањето засекогаш.

Што всушност е NFT?

Дефиниција

NFT е дигитално средство што претставува објекти од реалниот свет како уметност, музика, ставки во играта и видеа. Тие се купуваат и продаваат преку Интернет, често со криптовалути, и генерално се кодирани со истиот софтвер како и другите криптовалути.

Иако постојат од 2014 година, NFT-ите сега добиваат озлогласеност бидејќи стануваат сè попопуларен начин за купување и продавање дигитални уметнички дела. Неверојатни 274 милиони долари се потрошени на NFT од ноември 2017 година.

Ова е во целосна спротивност со повеќето дигитални креации, кои се речиси секогаш бесконечни во понудата. Хипотетички, прекинувањето на понудата треба да ја зголеми вредноста на даденото средство, под претпоставка дека е на побарувачката.

Но, многу NFT, барем во овие рани денови, беа дигитални креации кои веќе постојат во некоја форма на друго место, како што се видео клипови од игрите на НБА или верзии на дигиталната уметност што веќе ги има на Инстаграм.

На пример, познатиот дигитален уметник Мајк Винклеман, попознат како „Beeple“ изработи композит од 5.000 дневни цртежи за да го создаде можеби најпознатиот NFT во моментот, „EVERYDAYS: The First 5000 Days“, кој беше продаден на Кристи за рекордни 69,3 милиони долари.

Секој може да ги прегледа поединечните слики — па дури и целиот колаж од слики онлајн бесплатно. Па, зошто луѓето се подготвени да потрошат милиони на нешто што лесно би можеле да го снимат од екранот или да го преземат?

Бидејќи NFT му дозволува на купувачот да ја поседува оригиналната ставка. Не само тоа, тој содржи вградена автентикација, која служи како доказ за сопственост. Колекционерите ги ценат тие „дигитални права за фалење“ речиси повеќе од самиот предмет.

Како функционира NFT?

NFT постојат на блокчејн, кој е дистрибуирана јавна книга која ги евидентира трансакциите. Веројатно најмногу сте запознаени со блокчејнот како основниот процес што ги овозможува криптовалутите.

Поточно, NFT обично се чуваат на блокчејнот Ethereum, иако и други блокчејн ги поддржуваат.

NFT е создаден или „скован“ од дигитални објекти кои претставуваат и материјални и нематеријални ставки, вклучувајќи:

• Уметност

• GIF-датотеки

• Видеа и спортски моменти

• Колекционерски предмети

• Виртуелни аватари и скинови за видео игри

• Дизајнерски патики

• Музика

Дури и твитовите се бројат. Коосновачот на Твитер Џек Дорси го продаде својот прв твит(скриншот од твитот) како NFT за повеќе од 2,9 милиони долари.

Во суштина, NFT се како физички колекционерски предмети, само дигитални. Така, наместо вистинската слика во масло да се закачи на ѕидот, купувачот наместо тоа добива дигитална датотека.

Тие исто така добиваат ексклузивни сопственички права. Точно: NFT може да имаат само еден сопственик истовремено. Уникатните податоци на NFT го олеснуваат потврдувањето на нивната сопственост и преносот на токени помеѓу сопствениците. Сопственикот или креаторот исто така може да складира конкретни информации во нив. На пример, уметниците можат да ги потпишат своите уметнички дела со вклучување на нивниот потпис во метаподатоците на NFT.

За што се користат NFT?

Блокчејн технологијата и NFT им овозможуваат на уметниците и креаторите на содржини единствена можност да ги монетизираат своите производи. На пример, уметниците повеќе не мора да се потпираат на галерии или аукциски куќи за да ја продаваат својата уметност. Наместо тоа, уметникот може да го продаде директно на потрошувачот како NFT, што исто така му овозможува да задржи повеќе од профитот. Дополнително, уметниците можат да програмираат авторски права за да добиваат процент од продажбата секогаш кога нивната уметност ќе биде продадена на нов сопственик. Ова е атрактивна карактеристика бидејќи уметниците генерално не добиваат идни приходи откако нивната уметност првпат ќе се продаде.

Уметноста не е единствениот начин да заработите пари со NFT. Брендовите како Charmin и Taco Bell ја продаваа на аукција тематската NFT уметност за да соберат средства за добротворни цели. Charmin својата понуда ја нарече „NFTP“ (незаменлива тоалетна хартија), а NFT уметноста на Taco Bell се распродаде за неколку минути, со највисоки понуди од 1,5 WETH – еднакво на 3.723,83 долари во моментот на пишување.

Nyan Cat, GIF од 2011 година на мачка со поп-тарт тело, продаден за речиси 600.000 долари во февруари. А NBA Top Shot генерира повеќе од 500 милиони долари во продажба кон крајот на март.

Најнови

Слични објави

Остави коментар

Внесете го вашиот коментар
Внесете го вашето име

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 67,656.00 0.73%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 3,792.49 2.55%
  • tetherTether (USDT) $ 0.998666 0%
  • bnbBNB (BNB) $ 597.48 0.35%
  • solanaSolana (SOL) $ 168.28 2.04%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 3,791.98 2.51%
  • usd-coinUSDC (USDC) $ 0.998108 0.06%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.528834 0.37%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.165033 0.39%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.459565 0.38%