Ethereum 2.0

Блокчејн технологијата направи револуција на глобалните пазари. Наруши различни сектори како банкарството, финансиското работење, земјоделството и здравството. Работи на принципите на криптовалутата, што ги направи трансакциите едноставни и безбедни. Криптовалутата во лаички термини не е ништо друго освен дигитална валута. Ethereum е втората по големина криптовалута и таа функционира на децентрализирана софтверска платформа преку која многу лесно може да се градат паметни договори и децентрализирани апликации.

Што е Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 е надградба на веќе постоечкиот блокчејн на Ethereum. Таа има за цел да ја зголеми брзината, ефикасноста и приспособливоста на мрежата Ethereum, овозможувајќи и да се справи со тесните грла и да го зголеми бројот на трансакции. Псевдо имињата за Ethereum 2.0 се Eth2 или Serenity.
Ethereum 2.0 има некои фундаментални промени во неговата структура и дизајн во споредба со претходната верзија. Двете главни промени се „доказ за влог“(Proof of Stake) и „делење“ (Sharding).

Што е доказ за влог? (Proof of Stake)

Во механизмот за доказ за удел, има валидатори наместо рудари. Нивната главна улога е да предлагаат нови блокови, да обезбедат компјутерска моќ, складирање и пропусниот опсег за потврдување на трансакциите. На валидаторите им се даваат периодични исплати во ETH.
Постои договор за депозит од 32 ETH што треба да биде заклучен од овие валидатори. Тоа е вид на безбедносен депозит кој се губи целосно или делумно во случај на каква било злоупотреба. Овој метод е многу ефикасен за спречување на неправилности.

Што е Делење (Sharding)?

Sharding (Делење) е процес на разделување на еден блокчејн на повеќе блокчејн познати како фрагменти. Тоа ја прави целата мрежа поефикасна бидејќи еден валидатор не мора сам да се справува со обемот на работа.
Секој валидатор одржува информации поврзани со „нивниот“ дел. Овие валидатори, исто така, редовно се мешаат помеѓу парчиња за да се избегне каква било манипулација. Beacon Chain се користи за комуникација и координација на парчињата.

Која е разликата помеѓу Ethereum и Ethereum 2.0?

Главната разлика помеѓу Ethereum 2.0 и неговиот пандан е механизмот за консензус што тие го користат. Ethereum користи механизам за докажување на работата (PoW), додека Ethereum 2.0 користи механизам за доказ за удел (PoS).
Механизмот за докажување на работа е енергетски интензивен процес во кој рударите ги декодираат сложените математички загатки со помош на моќта за обработка на компјутерскиот хардвер. Ова исто така се користи за проверка на нови трансакции. Кој прв ќе ја декодира загатката, додава нова трансакција која ги содржи претходните трансакциски записи што го сочинуваат блокчејнот.
Во механизмот за докажување на влогот, се користи за да се потврди трансакцијата од валидаторите на трансакциите наместо од рударите. Валидаторите мора да предложат во зависност од времето и количината на криптовалути што ја чуваат. Кога мнозинството валидатори тврдат дека го виделе блокот, тој се додава во блокчејнот и тие се наградени за успешно спроведување на предлогот за блок. Така се случува „фалсификување“ или „ковење“.
PoS (Proof of Stake) е енергетски поефикасен механизам во споредба со PoW (Proof of Work) бидејќи користи помалку компјутерска моќ за да обезбеди блокчејн.

Иднината на Ethereum 2.0

Ethereum е најголемиот блокчејн за општа намена на денешниот пазар од неговото лансирање во 2015 година. Се градат повеќе од 1.400 проекти за Ethereum. Надградбата ќе се одвива во три фази: Фаза 0, 1 и 2.

 • Фаза 0 беше лансирана во декември 2020 година со имплементација на Beacon Chain. Го чува регистарот на валидатори и го користи механизмот за консензус за доказ за работа.
 • Фаза 1 се очекува да започне во крајот на 2021 година, а синџирите за скршеници ќе бидат интегрирани. Се очекува да бидат лансирани 64 парчиња.Синџирот Ethereum 1.0 ќе стане дел од Eth2 во чекор 1.5, а трансферите ќе бидат овозможени, што ќе резултира со Eth2 што личи на „вечна обврзница на долг и капитал“ и променлива стапка, бидејќи валидаторите сега можат слободно да влезат и да излезат од шемата .
 • Во фаза 2, парчињата ќе станат целосно функционални и компатибилни со паметните договори. Планирано е да биде лансиран во 2021/22 година. Тоа ќе биде надградена верзија со додадени функции.Со своите дополнителни предности и приспособливост, Ethereum 2.0 ќе собира сè поголем интерес од инвеститорите во годините што следат.

Најнови

Слични објави

Остави коментар

Внесете го вашиот коментар
Внесете го вашето име

 • bitcoinBitcoin (BTC) $ 64,708.00 3.25%
 • ethereumEthereum (ETH) $ 3,088.51 4%
 • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.05%
 • bnbBNB (BNB) $ 553.35 4.59%
 • solanaSolana (SOL) $ 142.63 1.85%
 • usd-coinUSDC (USDC) $ 1.00 0.15%
 • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 3,075.34 4.2%
 • xrpXRP (XRP) $ 0.492377 6.12%
 • the-open-networkToncoin (TON) $ 6.54 4.11%
 • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.154226 4.43%