Колку би можел да вреди Bitcoin во 2025?

Биткоинот го поттикна раѓањето на индустријата за криптовалути и беше дизајниран да ги замени валутите базирани на хартија и да добие светско признание.

Експертите за криптовалути предвидуваат дека Биткоинот ќе биде помоќна глобална валута од американскиот долар до крајот на 2050 година. Инвеститорите и експертите се борат да ја предвидат очекуваната вредност на оваа валута во 2025 година.

Разбирање на Биткоин и причините за порастот на цената

Биткоинот е основан од Сатоши Накамото како дигитален готовински систем peer-to-peer чија цел е да ја замени фиат валутата базирана на хартија. Бидејќи е „peer-to-peer“, Биткоинот е децентрализиран, што значи дека не му треба контрола од трета страна како што е владата или банката за да ги следи трансакциите.

Трансакциите со биткоин се одобрени од рудари кои добиваат BTC за кој било потврден блок и тие се вклучени во блокчејнот. Наградата ги поттикнува рударите да потврдат повеќе трансакции и да ја промовираат мрежата на Биткоин.

Понудата на биткоин е ограничена на 21 милион и заедно со преполовувањето, ова го прави средството оскудно како злато. Тоа е поради таа причина што се нарекува дигитално злато. Уникатните карактеристики на Биткоин ја прават оваа валута складиште на вредност, како и глобална трансакциска валута.

Валутата се смета за безбедна дури и за време на сезоната на економска криза. Како таква, економијата во 2021 година не влијае на перформансите на Биткоин или на неговите цени. Според тоа, биткоинот е моќна финансиска технологија која е предмет на пораст на цената и способна да го трансформира светот. Проектираниот раст на Биткоин може да биде значителен и да ја претставува неговата вистинска вредност како меѓународно призната валута.

Ценовното дејство на биткоинот

Според финансиската задача за помош во ОК, вредноста на Биткоинот денес е околу 61.000 американски долари, но поради неговата нестабилност, средството има потенцијал да флуктуира брзо. Валутата започна со многу мала вредност по објавувањето на основниот клиентски код на пазарот.

Неколку години подоцна, неговата вредност се искачи на над 1.000 долари, по што почна да се признава како потенцијално финансиско средство. Во 2017 година, потенцијалот на Биткоин го потресе светот со многу инвеститори кои стекнаа огромно богатство кога имотот достигна 20.000 долари. Тоа е кога многу луѓе почнаа да учат за Bitcoin со многу од малопродажните инвеститори кои трчаа да го купат.

Во 2018 година, цената почна да опаѓа, што предизвика пазарот да се врати за ниско ниво од 80% од 3.000 долари. Овој тренд остави многу инвеститори да се прашуваат дали Биткоинот некогаш ќе го врати својот моментум.

Растот на валутата почна да се враќа на почетокот на 2019 година, што создаде одредена надеж кај инвеститорите на мало. Вредноста се искачи на 14.000 долари пред да падне на 6.500 долари и дополнително на 4.000 долари во 2020 година.

Глобалниот напор да се спречи пандемијата COVID-19 ја турна понудата на пари нагоре, предизвикувајќи загриженост за силата на Биткоин.

Криптовалутата презеде нов тренд во 2021 година, достигнувајќи максимум од 66.000 долари.

Иднината на Биткоин

Неколку експерти за криптовалути ги изразија своите краткорочни и долгорочни ставови за очекувањата за цената на Биткоин. Макс Кизер, експерт и инвеститор предвидуваат вредност од 100.000 долари на краток рок и 400.000 долари на долг рок.

Роберт Кијосаки, инвеститор и автор на „Rich Dad, Poor Dad“, ги советува луѓето да купуваат Биткоин. Тој предвидува дека цената на биткоинот ќе се зголеми од сегашните 47.000 долари на 75.000 долари до 2025 година.

Планот Б го користи недостигот на Биткоин за да ги предвиди идните цени, што е образложението зад моделот Sock-to Flow. Врз основа на овој модел, Биткоин би можел да достигне 288.000 долари кога ќе го достигне следното високо ниво за неколку години.

Развивачот на биткоин Адам Бек ја проценува цената на валутата на 300.000 долари во следните неколку години. Според Адам, на валутата можеби нема потреба од друго институционално усвојување за да се претпостави промена на цената бидејќи многу инвеститори размислуваат да ги заштитат своите инвестиции.

Заклучок

Врз основа на масивните прогнози и проекции на цените, валутата во иднина би можела да ги замени другите светски валути. Употребата на модели за предвидување или техничка анализа не гарантира точност на резултатите, така што експертите би можеле да го сфатат правилно или погрешно. Цените на биткоинот се толку нестабилни и никогаш не е доцна да се инвестира во валутата за краткорочни и долгорочни добивки.

Најнови

Слични објави

Остави коментар

Внесете го вашиот коментар
Внесете го вашето име

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 67,656.00 0.73%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 3,792.49 2.55%
  • tetherTether (USDT) $ 0.998666 0%
  • bnbBNB (BNB) $ 597.48 0.35%
  • solanaSolana (SOL) $ 168.28 2.04%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 3,791.98 2.51%
  • usd-coinUSDC (USDC) $ 0.998108 0.06%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.528834 0.37%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.165033 0.39%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.459565 0.38%